Скопје денеска најзагаден град во светот
 
2020-01-09 16:35:23
 
  
 

Извор: HeadLines

На листата на светски најзагадени градови Скопје беше прв со индекс на квалитет на воздухот од 183 а според параметрите од овој индекс сите вредности над 100 се сметаат за екстремно високи.

Оваа мапа на загаденост во светот покажува дека Балканот и натаму останува како регион со голема загаденост бидејќи по Скопје на листата на десет најзагадени на второ место е Сараево, трето место е Софија а во врвот се и Приштина и Белград.

Единствен сојузник на граѓаните во битката за чист воздух и натаму останува ветерот. Дел од невладините организации  кои се обединија и организираа протести за почист воздух сметаат дека една од клучните работи кои претстојат е донесувањето на законот за управување со отпад кој е во фаза на носење но кој засега не предвидува забрана за увоз на отпад кој би се користел како алтернативен енергенс за горење.

За следната недела во вторник поднесена е иницијатива од пратениците на ВМРО ДПМЕН  во собранието да се дебатира за информацијата за енормното загадувањето. Претходно и на седницата на советот за безбедност кај претседателот Пендаровски  се дебатираше за оваа тема,но и од таму не произлегоа конкретни мерки.

Според испитувањата загадениот воздух е причина за смртност на околу 3 000 лица годишно во државава и е петти главен ризик-фактор за смртност во светот. 

Курсеви

(MKD)

55.8615
61.6432
57.5459
38.2236
73.1149
0.5096

Валутен Пазар

USD/CHF
0.9707
EUR/USD
1.1035
GBP/USD
1.3089
USD/JPY
109.6183
EUR/CHF
1.0712
EUR/AUD
1.6127

Игри